Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović, ursprungligen Bosnier, född 3 oktober 1981. Han är en svensk professionell fotbollsspelare som spelar som forward för Manchester United och var också medlem i Sveriges landslag från 2001 till 2016 samt tjänstgjorde även som lagkapten. Primärt är han en anfallare. Ibrahimović är en flitig målskytt som är mest känd för sin teknik, kreativitet, styrka, akrobatiska förmåga och sin kraftfulla och exakta förmåga att sätta bollen där han vill. Från och med augusti 2017 är han den mest prisbelönte aktiva fotbollsspelaren i världen och har vunnit 33 troféer i sin karriär.

Ibrahimović är landets ledande målskytt, med 62 mål. Han representerade Sverige vid 2002 och 2006 FIFA World Cup, liksom 2004, 2008, 2012 och 2016 UEFA European Championships. Zlatan har tilldelats Guldbollen för årets svenska spelare 11 gånger, varav 10 på varandra följande gånger från 2007 till 2016. Detta är naturligtvis ett svårtoppat rekord inom fotbollen och dess utmärkelser.

Han är med sin spelstil och akrobatik en av de bästa fotbollsspelarna i sin generation. Zlatans spektakulära spel för Sverige mot England resulterade 2013 i att han vann FIFA Puskás Award för årets mål. I övrigt är han känd för att ha god självkänsla och vara väldigt frispråkig utöver att han hänvisar till sig själv i tredje person. I december 2013 rankades Ibrahimović av The Guardian som den tredje bästa spelaren i världen, näst efter Lionel Messi och Cristiano Ronaldo. 2014 kallade Dagens Nyheter Zlatan Ibrahimović för den näst största svenska idrottaren genom tiderna, efter tennisspelaren Björn Borg.

Ibrahimović är en mångsidig fotbollsspelare. Han är naturligt högerfotad och en kraftfull och exakt anfallare. Trots hans kroppsstorlek och kroppsbyggnad har Ibrahimović utmärkt teknik och kroppskontroll, som i kombination med balans, kraft och fysikalitet gör det möjligt för honom att hålla bollen väl med ryggen mot målet, behålla fältet och agera ihop med andra spelare, Han har också blivit lovordad för sina dribblingar och anses av många vara en av världens bästa spelare. I övrigt är han den enda spelaren som har gjort poäng för sex olika klubbar i Champions League. Känd för sin extroverta personlighet och trots gott rykte som fotbollsspelare, har han kritiserats för sin arrogans, aggression och upproriska karaktär. Zlatans idol och förebild var tidigt den brasilianska superstjärnan Ronaldo.

Ibrahimović har två syskon och tre halvsyskon. Hans partner heter Helena Seger och med henne har han två söner, Maximilian och Vincent. Zlatan har mottagit ett svart bälte i taekwondo och har deltagit i klasser vid Malmö Taekwondo-klubben Enighet som barn. Han talar fem språk flytande: svenska, bosniska, engelska, spanska och italienska. Enligt egen utsago bekänner sig Zlatan till den katolska kyrkan.

Namnet “Zlatan” blev varumärkesskyddat av patentverket i maj 2003 vilket innebar att han fick ensamrätt till namnet på vissa produkter, inklusive sportartiklar, kläder och skor och har även haft reklamkontrakt med andra företag så som Volvo och Nike och Zlatan har setts tillsammans med andra spelare som Cristiano Ronaldo, Neymar och Wayne Rooney i TV-reklam för Nike. Zlatan är en supersvensk som vi är mycket stolta över här i landet.