Daniel Negreanu

Daniel Negreanu, född 26 juli 1974, är ett kanadensiskt pokerproffs som har vunnit sex World Series of Poker (WSOP) armband och två World Poker Tour (WPT) mästerskapstitlar. Global Poker Index (GPI) erkände Negreanu som decenniets bästa pokerspelare 2014.

Negreanu har spelat ihop över 33,000,000 $ i prispengar. Han förärades titeln årets WSOP-spelare 2004 och ytterligare en gång 2013 vilket gör honom till den första (och enda) spelaren i WSOP-historien som har vunnit utmärkelsen mer än en gång. Han var också årets WPT-spelare 2004-05. Han är den första spelaren som tagit sig till finalbordet på var och en av de tre WSOP-tävlingarna och armbandstilldelningarna (Las Vegas, Europa och Asien-Stillahavsområdet) och den första som vinner ett armband i vardera tävlingen. År 2014 kvalificerade han sig till Poker Hall of Fame.

Negreanu föddes i Toronto, Ontario, sju år efter det att hans föräldrar, Annie och Constantin, emigrerade från Rumänien. Föräldrarna hade hoppats på att starta ett nytt liv i USA men hamnade i Toronto där Constantin arbetade som elektriker och sålde konfekt. Daniel är fem år yngre än sin bror Mike. Även i en tidig ålder var Negreanu extremt ambitiös säger han i en intervju från 2009, “Från fyra års ålder trodde jag att jag skulle vara rik. Jag sa till min mamma att jag skulle bygga ett hus av slickepinnar och flytta till Kalifornien.”

Han drömde om ett liv som professionell snookerspelare, men som 15-åring lärde han sig spela poker och fastnade för denna nobla sysselsättning. Han började livnära sig som rounder och letade efter olagliga spel runt om i Toronto. Under sitt spelande mötte han Evelyn Ng som också skulle bli en välkänd professionell pokerspelare. Efter att ha byggt upp sin bankrulle åkte han till Las Vegas vid 22 års ålder för att driva igenom sin dröm om att bli en professionell pokerspelare. Las Vegas tog dock det bästa av honom under den första bekantskapen med den stora casino-staden och Negreanu blev tvungen att återvända till Toronto för att bygga upp sin bankrulle på nytt. Nästa försök att bli en vinnare i Las Vegas lyckades dock över förväntan och där lever han nu och spelar poker dagligen vid cashtables och turneringar.

Negreanu har en blogg på Full Contact Poker där han postar sina tankar och känslor om livet, politiken och pokervärlden. Han är också en stor National Hockey League-fan (NHL) och ses ofta med NHL-tröjor i Toronto Maple Leafs och andra lag. Daniel blev vegetarian år 2000 och har varit vegan sedan 2006. Efter många år som bosatt i USA fick han sitt gröna kort den 15 juli 2009.

Negreanu har en historia av filantropi. Förutom täta framträdanden i samband med välgörenhetshändelser som “Ante Up for Africa”, som samlat pengar till den krisdrabbade regionen Darfur, är Negreanu grundare till den årliga “Big Swing” välgörenhetsgolf.

Negreanu är en fulländad turnerings- och kontantspelare. Han har samlat sex World Series of Poker-armband (WSOP), två World Poker Tour (WPT) mästerskap, och nått många WSOP och WPT finalbord och har vunnit många andra turneringstitlar. Negreanu är en action junkie som alltid söker nya utmaningar och ställer höga mål för sig själv, inte bara vid pokerbordet utan även på golfbanan.