Björn Borg

Björn Rune Borg, född 6 juni 1956 är en svensk före detta världsbäst tennisspelare som allmänt anses vara en av de största i sportens historia. Mellan 1974 och 1981 blev han den första mannen att vinna 11 Grand Slam singeltitlar (sex på franska open och fem i rad i Wimbledon). Han vann också tre årsmästerskap och 15 Grand Prix Super Serietitlar. Sammantaget tog han många rekord som fortfarande står sig.

En tonårssensation i början av sin karriär. Borgs oöverträffade stjärnstatus bidrog till att öka tennisens popularitet under 1970-talet. Som ett resultat är han den första spelare som tjänade mer än en miljon dollar i prispengar på en enda säsong 1979. Han tjänade också miljoner på matcher under hela sin karriär. Nackdelen var emellertid att den ständiga uppmärksamheten och trycket så småningom orsakade utbrändhet och pension vid 26 års ålder.

Björn Borg föddes i Stockholm den 6 juni 1956, som Rune och Margaretha Borgs enda barn. Han växte upp i Södertälje. Som barn blev Borg fascinerad av en gyllene tennisracket som hans far vann på bordtennisturnering. Hans far gav honom racketen och så började Björn sin tenniskarriär.

En spelare med fysisk styrka och uthållighet, en distinkt stil och utseende – mycket snabb. Hans muskulatur gjorde det möjligt för honom att sätta tunga skruva med både sin forehand och tvåhändiga backhand. Han tog efter Jimmy Connors sätt att använda den tvåhandiga backhanden.

Vid pensionen hade Borg tre bostäder; en takvåning i Monte Carlo, en herrgård på Long Island, New York och en liten ö utanför den svenska kusten.

Borg kunde luta sig tillbaka på sitt egna varumärke Björn Borg, genom vilken han bland annat lanserat mode inom såväl konfektyr som skor med mera.

Från 1991-1993 försökte Borg göra en comeback coachad av en walisisk karateexpert som heter Ron Thatcher (aka Tai Honsai). Borg lyckades emellertid inte vinna en enda match. Kanske han borde ha haft en tennistränare istället?

Borg gifte sig med rumänska tennisproffset Mariana Simionescu i Bukarest den 24 juli 1980. Äktenskapet upphörde med skilsmässa 1984. Han fick därefter ett barn tillsammans med den svenska modellen Jannike Björling och gifte sig sedermera med den italienska sångerskan Loredana Berté 1989-1993. År 2002 gifte sig Björn Borg för tredje gången med Patricia Östfeld och de vigdes den 8 juni.

I mars 2006 meddelade Bonhams Auction House i London att de skulle sälja Borg Wimbledontroféer och två av hans vinnande racketar den 21 juni 2006. Flera spelare hörde då av sig till Björn Borg i ett försök att få honom att ompröva sitt beslut att sälja racketar och trofeer. Bland de som försökte stoppa honom fanns bland annat Jimmy Connors och Andre Agassi som sedan kom att ropa in en del trofeer och racketar under auktionen. De övriga lyckades bland annat McEnroe under påtryckning av Connors och Agassi få Björn Borg att lösa tillbaka från auktionskammaren mot en än idag hemlig summa, en historia som kvalificerar under kategorin kuriosa inom idrottshistorien. Annan kuriosa som rör Björn Borg är att hans lugna och coola personlighet och hans förmåga att behålla lugnet under press gjorde att han inom tenniskretsar gick under smeknamnen; “Ice Man” eller “Ice-Borg”.