Du är på bra humör. Du har antingen slagit ett nära skott eller rullat upp din birdieputt till nära avstånd. Sedan gör man något som alla har gjort, inklusive Tour-spelare.

Den korta putten missas.

Ge inte upp hoppet, även om det är det mest upprörande och pinsamma misstag du någonsin gjort inom golf. En av de mest effektiva strategierna för att sänka dina poäng är att göra korta puttar.

Om du gör rätt saker kan du också förbättra din korta puttning. Så här gör du:

1. Rikta putterns ansikte noggrant

Om du vill göra korta puttar, är var du riktar ditt putterface avgörande eftersom bollen kommer att färdas dit ditt putterface är riktat mot kontakt. Ja, din väg har en inverkan, men putteransiktet regerar.

Det är något du kommer att märka i toppspelares rutiner innan putt: efter sina träningsslag tar de en stund att rikta in sig på puttarens ansikte innan de slappnar av i sitt grepp och sin position.

2. Få grepp om saker och ting

Sättet du håller händerna på greppet på din putter kan påverka hur stabil klubban är och hur väl du kan producera ett fyrkantigt ansikte vid slaget.

Du har många alternativ när det kommer till hur man ska greppa en putter. Jag skulle rekommendera att använda det som får dig att känna dig mest koordinerad, och om du letar efter något enkelt, titta på greppets design för inspiration. De flesta handtagen har en platt topp. Placera tummarna på den platta delen av klubban, och eftersom den är mer upprätt än dina andra klubbor, är den designad för att hållas mer i handflatorna, vilket minskar handledens rörelser.

3. Upprätthålla en god hållning

En naturlig väg för dina armar att svänga skapas av bra hållning, vilket innebär att du böjer dig framåt från dina höfter och låter armarna hänga under dina axlar. Du kan göra detta utan att använda din putter: Låt dina armar flöda naturligt när du böjer dig framåt från dina höfter och klappar ihop händerna.

Bredden på din ställning kan variera beroende på personligt val, men den bör ungefär vara lika med bredden på dina höfter.

4. Stryk och undersök sedan

När du väl har fått ett vackert fyrkantigt klubbansikte, vill du hålla din kropp så tyst som möjligt samtidigt som du svänger med armarna. Eftersom så många av oss är resultatorienterade verkar uppgiften enkel men kan vara svår. Vi kan inte låta bli att se om putten går åt rätt håll.

När du ser de finaste puttarna putta, ser du hur stabila deras underkropp och huvud är när de stryker. Håll huvudet nere tillräckligt länge för att se puttern få kontakt med bollens baksida. Låt slaget vara helt komplett innan du tittar upp.

5. Du har ett cirkulärt slag.

Varje puttslag har en viss båge. Det kan vara svårt att se på korta puttar, men vi vet att det finns där på grund av nuvarande teknik och vår förmåga att mäta dessa saker.

Denna naturliga krökta rutt kommer att rulla bollen från början om dina armhålor hålls tätt mot din bål och ditt putterhuvud förblir lågt mot marken och genom.

Dina armar kommer att tendera att lossa från din bål om du felaktigt försöker svänga puttern rakt bakåt och rakt igenom.

6. Håll ditt ryggsim till ett minimum.

Ditt ryggsim styr avståndet på dina puttar. Du behöver ett kort ryggsim när du har en kort putt. Mindre slag ger naturligtvis mindre kraft om du svänger tillbaka din putter i rätt längd för putten. Om ditt ryggsim är för långt kommer din kropp att försöka sakta ner och sätta på bromsarna. Detta är inte lätt att tajma konsekvent, och det kan också göra att ditt putteransikte blir mindre stabilt.

7. Håll rörliga delar till ett minimum.

När det kommer till korta puttar är noggrannhet viktigare än kraft. Det viktigaste är att bollen börjar på rätt linje: ju färre rörliga delar, desto bättre i det här fallet.

Din effektivitet kan skadas av för mycket rörelse i underkroppen. Att svaja fram och tillbaka är en vanlig orsak jag observerar; under ditt slag ska du känna att dina fötter är säkert planterade på marken.

8. Undersök varje putt

På varje kort putt, ta dig tid att läsa pausen. Jag ser ofta golfare accelerera och slå sina korta puttar utan att tänka, förutsatt att varje putt är rak, men de missar ett kritiskt steg. För att hitta den höga platsen, gå i en halvcirkel runt hålet eller kolla en grön bok.

Du behöver inte spela putten för långt utanför hålet, men på en breaking-putt från höger till vänster kan sikta mot vänsterkanten göra stor skillnad.

9. Ta utmaningen på allvar.

Ett positivt tänkesätt är fördelaktigt i alla aspekter av livet, även korta puttar. När saker inte går som planerat, kom ihåg att du bara har roligt, men ge varje kort putt din fullständiga uppmärksamhet. Du kan lika gärna plocka upp din boll om du inte är villig att göra det.

Betrakta inte dessa korta puttar som puttar som du “borde” göra. Se dem som puttar som måste tjänas in. För att uppnå det måste du respektera och fokusera på utmaningen de medför.

10. Få feedback när du tränar.

Att öva ordentligt innebär att man gör det samtidigt som man får feedback. När jag spelade professionellt på college ägnade jag timmar åt att rita en kritstreck för att säkerställa att putten startade rakt. Numera använder de mattor med linjer på som ger samma resultat. Oavsett vilken metod du använder, kommer träning med feedback – det vill säga att kunna se vad som går fel när det händer – hjälpa dig att göra det rätt och öka ditt självförtroende.