Phil Hellmuth Jr

Phillip Jerome Hellmuth Jr. (född 16 juli 1964) är en amerikansk professionell pokerspelare som har vunnit fjorton World Series of Pokerarmband och han är självskriven i Poker Hall of Fame. Hellmuth är också känd för sin temperamentsfulla “poker brat” personlighet. Pokerbrat är också ett av de smeknamn som han benämns med i pokersammanhang.

Hellmuth föddes i Madison, Wisconsin och gick i Madison West High School innan han gick vidare till University of Wisconsin-Madison i tre år, innan han valde att hoppa av för att bli pokerspelare på heltid. Sedan 1992 har han bott i Palo Alto, Kalifornien med sin fru Katherine Sanborn, som är psykiater vid Stanford University och deras två söner, Phillip III och Nicholas.

Från och med 2017 överstiger hans totala liveturneringsvinster 21,750,000 dollar. Han är rankad åttonde på all time pokermoneylistan. Denna spelare är känd för att han vanligtvis tar sin plats vid pokerturneringar långt efter att de börjat.

Phil Hellmuth gör regelbundna framträdanden i episoder av Poker After Dark, känt amerikanskt pokerprogram där han framträder både som spelare och som kommentator.

Han har även varit inblandad i att skapa en mjukvara för UltimateBet och var tidigare medlem i Team UB, Ultimate Bets team av professionella pokerspelare.

Hellmuth har gjort flera instruktionsvideor för poker. Han har skrivit för Cardplayer magazine och författat flera pokerböcker, inklusive Spela poker som proffsen, Bad Beats och Lucky Draws, Poker Brat med flera.

I maj 2004 samarbetade Hellmuth med Oasys Mobile för att skapa en mobilapp kallad Texas och Hellmuth har agerat pokertränare och lärare i olika sammanhang, bland annat på Fox Sports Networks pokershow.

Hellmuth är känd för sin “Poker Brat” personlighet, speciellt efter bad beats, d.v.s. pokerhänder som slagit fel på de mest oväntade vis. Han kan be andra professionella pokerspelare att vara tysta för att han tänker och sådana uttalanden har bemötts på olika sätt men anses mindre populära av andra storheter inom pokern. Efter sådana uttalanden har han fått mothugg av andra spelare och han har även lämnat pokerturneringar av ren indignation samt hotat att aldrig mer spela med i diverse shower. Bland annat Annie Duke har kommenterat hans dåliga förlorarbeteende med att ”det var en av de största överreaktionerna hon någonsin hade sett.”

På dag 5 i WSOP 2008 lade Hellmuth sin hand A ♠ K ♥ mot Cristian Dragomirs satsning på en flop med 9 ♣ 10 ♣ 7 ♠. På begär av bordet att visa sin hand avslöjade Dragomir att han hade synat Hellmuths pre-flop re-raise med 10 ♦ 4 ♦, en mycket svagare hand. Hellmuth kallade Dragomir en “idiot”, bland många andra förolämpningar och så småningom utfärdades en varning för fortsatt förolämpning av en annan spelare. Andra spelare inklusive hans vän Mike Matusow rådde honom att sluta. Trots detta fortsatte Hellmuth att muntligt misskreditera Dragomir tills han fick ett straff. Straffet skulle utföras i början av spelet nästa dag. Efter att Hellmuth hade ett privat möte med WSOP-kommissionären Jeffrey Pollack, utdelades straffet. Vad straffet bestod av är bevarat i hemlighet.

Trots dessa kontroverser kvarstår faktum att Phil Hellmuth är en av världens mest framgångsrika pokerspelare, en spelare av rang och dessutom författare till ett antal läsvärda böcker för den som vill nå långt inom poker.