Michael Schumacher

Michael Schumacher (född den 3 januari 1969) är en pensionerad tysk tävlingsförare som körde i Formel 1 för bland annat Benetton och Ferrari där han tillbringade majoriteten av sin karriär. Schumacher föddes i Hürth, Nordrhein-Westfalen och är son till Rolf Schumacher, en murare och hans fru Elisabeth. När Schumacher var fyra år modifierade fadern sin pedalkart genom att lägga till en liten motorcykelmotor. Pappan byggde senare en gokart från bortkastade bildelar och vid sex års ålder vann Schumacher sitt första klubbmästerskap. Så småningom avancerade han mot tyngre och snabbare racing.

Schumacher betraktas som en av de allra bästa formel 1-förarna genom tiderna och är den enda föraren i historien som vunnit sju Formel 1 VM, varav fem av dessa VM-titlar i rak följd. Denne man är den mest framgångsrika föraren i sportens historia och håller rekorden för: flest antal VM-titlar, flest antal Grand Prix-vinster, snabbaste varv som någonsin körts och flest antal racinglopp som vunnits under en och samma säsong. Enligt den officiella Formel 1-webbplatsen är Schumacher “statistiskt den största föraren idrotten någonsin sett”.

Efter framgång i gokarting som barn vann Schumacher titlar i Formel König och Formel Tre innan han gick med i Mercedes i World Sportscar Championship. År 1991 resulterade hans Mercedes-finansierade racerdebut för Jordanien i Formula One-laget i att Schumacher tecknades av Benetton för resten av den säsongen. Han slutade trea 1992 och fyra år 1993, innan han blev den första tyska VM-mästaren 1994 med en poäng över tvåan. 1995 upprepade han framgången, denna gång med en större marginal. 1996 bytte Schumacher lag till Ferrari, som senast vunnit mästerskap 1979. Michael hjälpte dem att omvandlas till det mest framgångsrika laget i Formel 1-historien när han vann VM- titlarna 1997 och 1998, innan han bröt benet 1999 under brittiska Grand Prix.

Schumacher vann fem på varandra följande förartitlar från 2000 till 2004, inklusive en aldrig tidigare skådad sjätte och sjunde titel. År 2002 vann Schumacher titeln sex race i rad och slutade på podiet i varje lopp. 2004 vann han tolv av de första tretton tävlingarna. Michael Schumacher pensionerades från Formel 1 2006, från Renault, men återvände till Formel 1 2010 med Mercedes. I oktober 2012 meddelade Schumacher att han skulle gå i pension för en andra gången, i slutet av säsongen.

Schumacher är ambassadör för UNESCO och har varit involverad i många humanitära insatser under hela sitt liv; han har donerat tiotals miljoner dollar till välgörenhet. Michael Schumacher och hans yngre bror, Ralf, är de enda syskonen som vunnit race i Formel 1, och de var de första bröderna som slutade 1: a och 2: a i samma race, en prestation som de upprepade i fyra efterföljande tävlingar.

I december 2013 drabbades Schumacher av en traumatisk hjärnskada i samband med en skidolycka och placerades då i ett medicinskt inducerat koma i sex månader, fram till 16 juni 2014. Han lämnade sjukhuset i Grenoble för ytterligare rehabilitering vid Universitetssjukhuset i Lausanne. Den 9 september 2014 flyttades Schumacher till sitt hem där han fortsätter att rehabiliteras och få medicinsk behandling.