Pewdiepie

Pewdiepie är svensken som lämnade landet för att få bättre internetuppkoppling. Det var tider det. Göteborgs-födde Felix Kjellberg hade börjat få framgångar med sin Youtube-kanal. Prenumerantantalet ökade stadigt och Felix kunde lämna sitt korvförsäljarjobb bakom sig och gå över till att kommentera dator- och TV-spel på heltid. Pewdiepie är den Youtube-are som har flest antal prenumeranter i hela världen, så Felix Kjellberg driver således världens mest framgångsrika Youtube-kanal. Han har vunnit priser gång på gång för att ha slagit nya rekord i antalet prenumeranter och han spräcker ständigt nya rekord och finns även med i Guiness rekordbok som den som den som har haft flest Youtube-prenumeranter någonsin.

Genom sin kanal så recenserar Pewdiepie TV-spel och andra spel online. Pewdiepie testar dem och pratar om dem på ett humoristiskt sätt. Som den influencer han är har hans kanal blivit en flitigt utnyttjad reklamkanal för många firmor av olika slag varav Walt Disney är en. Under vintern 2017 skämtade dock Pewdiepie aningens för grovt vilket kom att leda till att bland annat Walt Disney drog öronen åt sig och valde att avsluta sitt fleråriga reklamkontrakt med Pewdiepie i förtid. Felix Kjellberg klev över gränsen när han skämtade om judar och antisemitism.

Under 2017 har Pewdiepie hamnat i blåsväder vid ett flertal tillfällen för uttalanden och skämt han har gjort; men han har, bland annat, gjort offentlig avbön i ett av sina Youtube-inlägg. “I stundens hetta använde jag mig av det fulaste ord jag vet” sa Pewdiepie i inlägget. Ordet han syftade på var “nigger” som han hävde ur sig under en av sina live-streams.

Datorspel och TV-spels-recensioner är Pewdiepies gebit men efter 2017 års klavertramp har flera företag och samarbetspartners börjat dra öronen åt sig vad gäller de samarbetsavtal som slutits med Felix Kjellberg. Innan han klampade i klaveret var han en av Youtubes största framgångshistorier, rentav den absolut största genom tiderna; Hur tog han sig dit? Vilken är framgångshemligheten? Inte ens Felix Kjellberg har svaret på den frågan. Efter det att han slutade sina ekonomistudier vid Chalmers i Göteborg så har han ägnat sig åt att filma sina reaktioner på spelen han spelar och recenserar. “Det är mitt drömjobb” säger Felix “Pewdiepie” Kjellberg.

För den som vågar sig på en gissning angående vilken som är Piewdiepies hemlighet så är det troligtvis hans humor. En naturbegåvning hävdar en del, vuxna. För barn och ungdomar var Pewdiepie ett fenomen långt innan vuxenvärlden upptäckte honom och började exploatera hans begåvning i reklamsammanhang. Det var samma vuxna, samma företag som därefter kom att dra tillbaka sina reklamkontrakt, när humorn och spontaniteten inte passade längre. Men alla är inte lika ömfotade som Walt Disney & Co. Felix Kjellbergs publik och fan-skara är inte lika känslig som storföretagen som kräver politiskt korrekta uttalanden av sina reklampelare.

Allting har sin tid. Det återstår att se när Pewdiepie återupptar sina tidigare studier och går vidare i sin karriär. Felix Kjellberg lär inte sakna karriärerbjudanden även om de politiskt korrekta företagen inte kommer att vara ett av Pewdiepies framtida alternativ.