Mats Sundin

Mats Sundin, för oss svenskar känd som “Sudden” är en av våra största ishockeyspelare genom tiderna. Han spelade totalt 18 säsonger i världens bästa hockeyliga NHL. Fortfarande har han poängrekordet bland alla svenska NHL-spelare med smått otroliga 1349 poäng på 1346 matcher, dvs ett poängsnitt på över 1 poäng/match, vilket väldigt få spelare kan upprätthålla över en hel karriär. Allt tog sin början 13 februari 1971 när Mats Sundin föddes i Bromma. Redan i ung ålder var det tydligt att Sundin var en talang utöver det vanliga. 1986 var han med och vann TV-pucken för Stockholm. Fullt naturligt valde han som stockholmare Djurgårdens IF och där blev det också snabbt framgångar. NHL på andra sidan Atlanten började locka och NHL-scouter hade verkligen fått upp ögonen för Sudden. I NHL-draften 1989 valdes han faktiskt som nummer ett av samtliga spelare-. Därmed var Sundin också den första europeiska spelaren att väljas först i den årliga draften. Under tiden låg hans fokus mest på dåvarande elitserien. 1990 blev det SM-guld med Djurgården och Sundin var fortfarande bara 19 år. Efter det var det dags för NHL-debut.

I början av säsongen 1990/1991 gjorde Sundin sin första match för Quebec Nordiques som hade tingat honom i draften. Under säsongens 80 matcher blev det totalt 23 mål och 36 assist, vilket inte är illa av en rookie i hans ålder. Samtidigt blev han yngste svensken att göra mål i NHL, även om det rekordet slagits sedan dess av flera spelare. Vissa får sedan en tillbakagång under sin andra säsong, i Nordamerika känt som en “sophomore slump”. För Sundin blev det tvärtom. Nu hade han anpassat sig till den mindre isen och det snabbare spelet. Andra säsongen blev det 76 poäng och säsongen efter smått ofattbara 114 poäng. Sudden hade börjat göra sig ett namn i NHL och ett klassiskt kanadensiskt lag med namnet Toronto Maple Leafs insåg potentialen. I en stor bytesaffär mellan Quebec och Toronto så var allt klart för att Sundin skulle ta nästa steg i karriären.

1994/1995 skedde en lockout i NHL och Sundin var en kort period tillbaka i Djurgården och gjorde 7 mål på 12 matcher. Snart var NHL igång igen och då blev det fina 47 poäng på lika många matcher, vilket innebar att Sudden var hela lagets poängkung redan under sin första säsong med klubben. Sundins styrka var inte bara hans offensiva kvaliteter och stora poängproduktion. Han var också en ledare utöver det vanliga. Därför valde Toronto att göra honom till ny lagkapten redan inför säsongen 1997/1998. Ett bevis på hans storhet är att han blev den första europeiska lagkaptenen i Toronto Maple Leafs historia. Där fortsatte han att dominera de kommande säsongerna med ishockey på hög nivå och i oktober 2007 gjorde han sitt 390:e mål för klubben. Nu var han deras bästa målgörare och poängplockare genom tiderna. Dock ligger han bara tvåa i assistligan efter en annan svensk, inge mindre än Börje Salming.

I landslaget har Sundin briljerat i VM de år då Toronto missat slutspel. 1998 tog han sitt 3:e VM-guld och är tillsammans med Sven Tumba och Jonas Bergqvist den svensk med flest VM-guld. Sitt enda OS-guld tog han i Turin 2006. Tyvärr blev det aldrig någon Stanley Cup för Sundin, mestadels för att han var lojal mot Toronto nästan hela sin karriär. Undantaget var hans sista säsong 2008/2009 när hans kontrakt gick ut. Då valde han att spela med Vancouver Canucks. I september 2009 kallade Sundin till presskonferens och där kom beskedet att en av Sveriges bästa NHL-spelare genom alla tider lägger skridskorna på hyllan. 2012 hissades hans tröja med nummer 13 i taket i Torontos hemmaarena Air Canada Centre. Samma år blev han även invald i Hockey Hall of Fame som andra svensk efter Börje Salming.

Sundin spelade center, var högerskytt och storväxt med sina 196 cm och 105 kg. Under sina bästa år var han i det närmaste ostoppbar. En av hans specialiteter var en snygg dragning på backhand då han sprätte upp pucken i nättaket. Sudden blev förste svenske spelare att nå 500 mål i NHL. En intressant fotnot är att hans 500:e mål var något utöver det vanliga. Det fullbordade ett hattrick, var ett övertidsmål och skedde dessutom i boxplay, dvs numerärt underläge. Fortfarande innehar Sundin flera klubbrekord för Toronto och flera svenska NHL-rekord. Med sina totalt 564 NHL-mål och 1349 NHL-poäng är det inte många svenska spelare som kommer sluta ens i närheten.